Gør din mund klar til sommerens oplevelserSommeren ligger for dine fødder. Hvordan vælger du at forberede dig på de mange glæder, som sommeren byder på?

Du tager måske lidt oftere på løbetur? Du tager måske lidt oftere i fitness og springer de fede måltider over?

Det kunne også være en god ide at få tjekket dine tænder, inden sommeren stikker afsted med dig.

Hvis du skal afsted på en længere rejse, er det ikke bare en god ide, men strengt nødvendigt. Det er ikke sjovt at stå i Thailand og skulle have rykket en tand ud.

Flotte hvide tænder til den flotte sommerkrop

Ligesom du står foran spejlet og tjekker din krop for skønhedsfejl, som sommeren skal til at starte. På samme måde kunne du også tjekke dine bisser.

For grimme, gule tænder er ikke særligt lækre at kigge på. Så er det ligegyldigt, om de sidder på en flot krop.

Du kan derfor med fordel tjekke op på en tandblegning. Du får lækre hvide tænder og skal ikke tænke på, om dit smil nu ser godt ud.

En tandblegning er desuden ikke kun for æstetikken. Det styrker også din tænder. Stærke tænder skal du bruge til sommeren, når der grilles og spises andet lækker mad.

Pas dine tænder med stor omtanke

Det er selvfølgelig altså en virkelig god ide at have styr på sine tænder.

Tænderne er et af de ømmeste områder, vi har på kroppen. Tandsmerter kan gøre så forfærdeligt ondt. Det kan ødelægge enhver sommeraften.

Hvis du sidder med familien, vennerne eller daten og nyder et glas vin, forsvinder den skønne følelse bare hurtigt, er du i tandsmerter.

Tandsmerter går direkte i hjernen og giver ofte en voldsom hovedpine. Det kan være svært overhovedet at tænke, når det gør ondt i tænder og hoved.

Tænk engang på hvor meget vi faktisk bruger vores tænder og mund. Selv når vi ikke spiser, drikker eller snakker, er munden stadig aktiv. Den er altid i bevægelse.

Derfor føles smerter i munden ofte meget med voldsomme, end smerter på f.eks. dit ben. Smerten er umulig at overse, den er umulig blot at tilsidesætte. Hvorfor vi altid skal huske at børste tænder, bruge tandtråd og tage til tandeftersyn.

Hvis det glemmes, kan du lige så godt aflyse dine sommerferieplaner. Med voldsomme tandsmerter er end ikke den fedeste festival sjov at overvære. Og det dummeste, du kan gøre med slemme tandsmerter, er at drikke alkohol for at fjerne smerten.

Sammen med morgendagens tømmermænd kommer kun endnu mere voldsomme tandsmerter. Det skal til hver en tid undgås.

Tandsmerter ødelægger ferien

Du sidder med din partner eller din ven på en lækker restaurant. I er måske draget til Norditalien. Måske sidder I i Sydfrankrig. I får serveret et skønt måltid. Sammen med kommer noget lokal, lækker vin.

Men du sidder med en kind på størrelse med en tennisbold. Der er gået infektion i dit tandkød. Selv med antibiotika og smertestillende er oplevelse ikke ligefrem lykkelig og rar.

Det føles måske i stedet, som om smerterne har ødelagt hele din ferie. Du har måske svært ved overhovedet at finde et lyspunkt ved ferien. Nu har du arbejdet hele året og endelig kan du så holde ferie. Hvorfor så lade den ferie spolere, når du kunne have undgået det.

For du kunne faktisk i rigtige mange tilfælde have undgået det. Hvis du lige tog dig tid til at få et tandeftersyn lige inden sommerferien, vil du skulle være meget, meget uheldig, skulle der opstå tandsmerter på ferien.

Besøg tandlægen inden en længere rejse

Hvis du skal på en længere ferie – over 2,3 uger – skal du tage til din tandlæge. Hvis der opstår en kritisk tandsituation, vil ferien igen blive spoleret.

Særlig hvis du skal til lande, hvor tandlæger ikke ligefrem er det allerbedste, skal du tage til tandlæge først. Det gør ondt at have en infektion i tandkødet, hvis du sidder i Sydfrankrig. Dog kan du måske finde en god tandlæge, der kan hjælpe dig, indtil du kommer hjem.

Men hvad gør du, hvis landet ikke har de bedste tandlægeklinikker? Så skal de gå med en infektion i måske en måned eller længere. Det er selvfølgelig ikke at anbefale.

Tag derfor til tandlæge inden den lange rejse.
Du har ansvaret for dine bisser
Det er dig og kun dig, der har ansvaret for, at dine tænder tager sig godt ud.

Det betyder, at du skal huske at børste tænder og bruge tandtråd. Men det betyder i allerhøjeste grad også, at du skal huske at tage til tandlægen. Hvis du ikke gør det, er du selv skyld i, at der gør ondt i munden og i pengepungen, når du besøger tandlægen næste gang.

Jo oftere du ser din tandlæge, jo mindre smerte har du i munden. Så simpelt kan det skrives. Så inden sommeren starter, gør dig selv den tjeneste at få tjekket dine tænder.